Gastronomia / żywność

Kawa polecana przez baristów

Każdy dorosły Polak lubi pić kawę. Z tym stwierdzeniem nie da się dyskutować. Codziennie wypijamy miliony filiżanek. Kawę pije się w domach, biurach i restauracjach. Jeśli ktoś lubi kawę to z całą pewnością ma też w domu własne urządzenie do jej przygotowywania. Do ekspresu sypie się kawę w ziarnach, po czym następuje proces jej mielenia i zaparzania.

Profesjonalni bariści preferują włoską kawę

kawa lavazza qualita oroZiarna kawy, które są odpowiedzialne za jej smak i aromat, mogą pochodzić z różnych części świata. W Polsce najczęściej spożywa się kawę włoską lub brazylijską. Smak zaparzonej w ekspresie kawy będzie zależeć od tego, jakich ziaren użyje się do jej przygotowania. W kawiarniach klientom najczęściej jest podawana kawa lavazza qualita oro, którą polecają profesjonalni bariści. Po zapachu tej kawy od razu można poznać, że pochodzi z najlepszych włoskich plantacji. Kiedy kawę pije się w kawiarni to nie ma się możliwości wyboru ziaren, z których ma być przygotowana. Można jedynie wybrać jeden z wielu sposobów przygotowania kawy. Najczęściej wybierana jest kawa espresso i kawa latte. Ta pierwsza przygotowywana jest w maleńkiej filiżance, ale jest bardzo mocna. Druga podawana jest w szklance, ale kawy jest tylko trochę na dnie, bo resztę szklanki wypełnia się spienionym mlekiem. Kawę espresso zamawia się po to, żeby szybko się pobudzić do działania. Kawą latte można się delektować w nieskończoność.

Jeśliby zapytać baristów o ich opinię na temat kawy to zdecydowana większość powie, że najlepszą kawą jest lavazza. Można kupić ją w różnych wersjach, ale ziarna tej kawy używane są w większości naszych kawiarni i restauracji. Swój doskonały smak zawdzięcza temu, że plantatorzy do jej hodowli podchodzą z największym zaangażowaniem. Kawa włoska jest najlepsza na świecie.